Aflevering 4 – Wat is de beste vorm van cardio

In aflevering 4 van de podcast wil ik het hebben over welke vorm van cardio de beste is en leg ik uit waarom.

Transcript

00:00:01
Wim: Ik ben Wim Van den Eynde en je luistert naar de Powerhouse Podcast waar ik praat over alles wat met fitness te maken heeft. Of je nu een beginner bent of al jaren aan fitness doet, hier ben je op de juiste plaats. Ik breng jullie informatie over alle aspecten van fitness, van voeding en twinig schema’s tot de laatste trends en technieken veel luisterplezier!

 

00:00:21
Wim: Hey, welkom bij de vierde aflevering alweer van de powerhouse podcast. Vandaag wil ik het hebben over cardio en meer bepaald welk de beste vorm van cardio is om te doen. Want af en toe krijg ik van klanten de vraag van hé, Wim, wat is nu eigenlijk de beste vorm van cardio? Welke cardio moet ik doen? En wat ze daarmee bedoelen is van welke vorm van cardio gaat het meeste calorieën verbranden en stiekem wil ik dan altijd zeggen van ja, eigenlijk is krachttraining de beste manier om calorieën te verbranden en te vermageren. Want met calorieën verbranden bedoelen mensen natuurlijk van vermageren. Dus waarom dat krachttraining beter is dan dan cardio om te vermageren zal ik het later nog wel eens over hebben.

 

00:01:00
Wim: Maar dus nu gaan we hebben over welke vorm van cardio dus eigenlijk het beste is. Want iedereen weet. Er zijn verschillende vormen van cardio: wandelen, lopen, zwemmen, fietsen, roeien, noem maar op, en elk van die vormen van cardio heeft natuurlijk een verschillende calorie behoefte. Laten we ons zo zeggen, dus van per uur ga je verschillen aantal calorieën verbranden en studies kunnen aantonen dat of cardio a cardio b meer calorieën verbrandt dan eender welke vorm.

 

00:01:32
Wim: Is dat daarom meteen de beste vorm van cardio voor jou? Neen natuurlijk niet. Stel dat zwemmen in ijskoud water om vijf uur ‘s morgens op een nuchtere maag het meeste calorieën verbrandt, dus jij beslist om ‘jk ga s morgens om vijf uur in het zwembad liggen, in ijskoud water en ik ga een uur zwemmen’, maar je doet dat niet graag. Hoe lang ga je dat volhouden, denk je? Niet lang! Je gaat het misschien een week, twee weken volhouden en dan ga je het beu zijn, gewoon om dat je niet graag zwemt, of niet graag om vijf uur opstaat of niet graag in koud water zit. Dus je gaat het niet volhouden. Dus het is absoluut niet de beste vorm van cardio voor jou om calorieën te verbranden. Dus de beste vorm van cardio om te doen is degene die jij het liefste doet, en daarmee is niet alleen het liefste het is ook degene die je het langste gaat kunnen volhouden met lang bedoel ik over een periode van tijd.

 

00:02:26
Wim: Lopen, bijvoorbeeld heel veel mensen lopen en dat is fijn. Maar ja, je moet graag lopen, je moet ervoor door weer en wind. En weer speelt een belangrijke rol in lopen. Wie gaat er graag lopen als het regent? Niet niet iedereen natuurlijk, dus bij het kijken van welke vorm van cardio het beste is voor jou, ga je gewoon kijken wat je het liefste doet en natuurlijk ook hoeveel geld er aan wil spenderen. Gaan lopen kost minder geld, bijvoorbeeld dan gaan fietsen, want je moet een fiets kopen. Bij lopen moet je alleen maar schoenen kopen en kledij natuurlijk. Maar het is goedkoper. Ben je liever iemand die gelijktijdig TV kijkt, dan kan ik aanraden van: koop een fiets of een eliptical trainer, zet die in de living en gebruik het terwijl je TV kijkt. Zo combineer je twee dingen, want geef het eerlijk toe, allez voor mij toch, cardio kan soms saai zijn. Uren op een fiets zitten, uren gaan lopen, kilometers gaan lopen kan enorm saai zijn. Maar dus nogmaals, de vorm van cardio die het beste is, is degene die jij het liefste doet. Maar ik vind ook we moeten afstappen van het feit dat cardio dient om calorieën te verbranden.

 

00:03:38
Wim: Cardio, het belang van cardio is dat het jou het jou gezonder maakt. Je gaat je conditie verbeteren, je gaat je hart en longcapaciteit vergroten, en dat zijn de dingen waar we moeten op focussen. Het is onzinnig om uren en uren en uren cardio te doen, puur en alleen om calorieën te verbranden, want laat ons eerlijk zijn: laat ons een uur, een uur op de fiets zitten, een uur lopen, verbrandt, 5 á 600 calorieën misschien. Op 10 minuten kan je 5 á 600 calorieën eten. Dus eigenlijk, het is vrij nutteloos om uren te gaan sporten als je dan daarna die calorieën er weer bij eet, oké, je hebt die calorieën kunnen eten, allemaal goed en wel, maar het is een beetje waste of energy geweest. Dus eigenlijk, als je echt calorieën wil verbranden, ga letten op je voeding, ga letten op wat je inneemt en ga dan erbij training en cardio doen.

 

00:04:29
Wim: Nu, cardio heeft natuurlijk ook een een een louterend effect, hé, ik snap het. Als je gaat wandelen, ga je je hoofd leeg maken, fietsen, lopen net van hetzelfde. Dus in plaats van te focussen op de calorieën die je verbrandt op bepaalde tijd, focus op alle andere dingen, op alle andere voordelen die cardio heeft. En ik denk dat je het dan langer gaat volhouden als je cardio gaat associëren met hoe goed je je voelt achteraf, dat je het gedaan hebt op het moment zelf, ondanks het feit dat ik eerder zij, dat het saai is natuurlijk, hé, maar dat dat bepaalt iedereen voor zich. Maar focus op andere dingen die positief zijn aan de cardio en focus niet zo hard op de calorieën. En dan ga je het in mijn ogen ook langer volhouden en hoe langer je het vol houdt, hoe meer effect je ervan gehad gaat hebben, zowel op gezondheids niveau als op het calorie verbruik.

 

00:05:19
Wim: Goed, ja, dat was het voor vandaag. Het was een heel korte aflevering vandaag, maar ik hoop dat jullie er toch iets aan gehad hebben en ik zou willen vragen van ja, abonneer op Spotify, Apple Podcast, googlel podcast, waar je ook luistert, deze woorden ook op YouTube getoond, abonneer daar, geen like en bedankt en tot de volgende keer.

Beluister

Facebook
Twitter
LinkedIn