Aflevering 8 – Fitness en sociale media

Sociale media is niet weg te denken uit het moderne leven. Zo ook op gebied van fitness. Maar wil dit nu zeggen dat sociale media een spiegel is van wat er leeft op gebied van fitness? Zeker en vast niet!

Transcript

00:00:01
Wim: Ik ben Wim Van den Eynde en je luistert naar de Powerhouse Podcast, waar ik praat over alles wat met fitness te maken heeft. Of je nu een beginner bent of al jaren aan fitness doet, hier ben je op de juiste plaats. Ik breng jullie informatie over alle aspecten van fitness, van voeding en training schema’s tot de laatste trends en technieken. Veel luisterplezier.

00:00:21
Wim: Hey, aflevering acht alweer van de Powerhouse podcast. En vandaag wil ik het hebben over social media en meerbepaald over hoe social media je eigenlijk niet mag beinvloeden, want laat ons eerlijk zijn, social media is de laatste jaren heel sterk opgekomen en het geeft een beetje een vertekend beeld van de realiteit, vind ik en daar wil ik het even over hebben met jullie.

00:00:45
Wim: Nu op social media is de laatste tijd heel veel goede informatie te vinden over fitness. Daar, dat gaan we niet ontkennen. Tiktok, Instagram heel veel goede content van echt mensen die weten waarover ze het hebben. Jonge mensen, oude mensen, allee oudere mensen, oudere generatie, mijn generatie, 40 jaar, jongere mensen, 20, 25 jaar. Heel heel goede content, en daar wil ik het vandaag ook niet over hebben, want zij doen heel goed werk. Als je zulke mensen volgt, blijft ze volgen, ze geven hele goede tips en je kan er heel veel van leren.

00:01:18
Wim: Waar ik het wel wil over hebben, is over het vertekende beeld dat sociale media soms kan geven. En dan denk ik vooral aan jongeren die opgroeien en die worstelen met hun zelfbeeld en dit is niet enkel over fitness natuurlijk, dit is over over hoe, over uiterlijk en hoe mensen eruit zien in het algemeen. Maar ik wil het nu vooral hebben over fitness. Namelijk op social media zie je nooit wat de werkelijkheid is. Iedereen post zijn beste leven op social media, daar moeten we van uitgaan. Dat weet iedereen, niemand of zelden gaat iemand de slechte dingen uit het leven tonen. Het zijn altijd de mooie foto’s. Ik ga op vakantie, ik heb dit gedaan, ik heb dat gedaan. Dit zijn de foto’s die op social media geplaatst worden. En als je die foto’s ziet dan zou je denken dat iedereen op social media het perfecte leven leidt. Maar we weten ondertussen, dat is absoluut niet waar.

00:02:09
Wim: Dus, fitness op social media. Je ziet de ongelooflijk afgetrainde lichamen van zowel mannen als vrouwen op social media, met de perfecte vormen die iedereen wil hebben, bij mannen of vrouwen, de buikspieren de armen, de de billen die goed ontwikkeld zijn. Nu, ga je daar alsjeblieft niet aan spiegelen. Als je zou enkel social media zien, dan denk je dat heel de wereld er zo uitziet en dit is absoluut niet waar. Dus probeer jezelf niet te spiegelen aan wat je ziet op social media, want dit zijn, echt waar, de, hoe moet ik het zeggen, de 1 procent van de 1 procent mensen die er in de wereld rondlopen.

00:02:50
Wim: Zelfs als je naar de gym gaat, denk ik dat je op één hand zou kunnen tellen hoeveel mensen er op dat moment daar een sixpack hebben. En dat is dan in een plaats waar mensen aan sport doen, om er beter uit te zien, om zich beter te voelen. Dus die sixpack is heel, heel uitzonderlijk en ga je daar niet aan spiegelen. Denk niet van oh, mijn god op social media, ik zie die en die mensen, die zien er zo en zo goed uit. Wat goed uitzien ook mag betekenen voor jou en jij ziet er niet zo uit en dat is absoluut oké. Niemand zegt dat je er zo moet uitzien. Maar nogmaals, als je social media mag geloven, dan zou je denken dat je er zo moet uitzien. Maar nogmaals, dit is zeker niet het geval en de mensen die je daar ziet op social media zijn de extreme uiteindes.

00:03:37
Wim: Ook sommige foto’s en dat is in het verleden al gebleken, zijn ook natuurlijk gefotoshopt. Daarbij komt ook nog belichting speelt een heel grote rol in hoe je foto’s maakt. Ze zullen er ook filmpjes te vinden op social media van hoe mensen eruit zien, met en zonder goede belichting. Je hebt de pump die je hebt, de pump na een training, waardoor je er gespierder uitziet dan je werkelijk bent. Sommige mensen hebben zelfs fotoshop gebruikt om hun foto’s te bewerken zodat ze er beter uitzien. Dus alsjeblieft ik kan het niet genoeg benadrukken geloof niet alles wat je op social media ziet. en ik ga een een vergelijking geven:

00:04:13
Wim: Stel, iedereen kent de NBA, Amerikaanse basketbal, stel dat je enkel naar NBA zou kijken en voor de rest heb je geen idee van wat er in de wereld leeft. Dus enkel NBA op TV is, jouw bron, jouw kijk op de wereld. Je zou denken dat de wereld volloopt met mensen die twee meter en groter zijn. Wel, kijk rond je heen, iedereen weet, dat is niet zo. Social media en fitness on social media is hetzelfde. Je krijgt een echt, een heel beperkt beeld van hoe de wereld werkelijk is. Om een idee te geven: er is in Amerika een studie geweest dat er in Amerika meer mensen zijn die miljonair zijn dan dat er mensen zijn die een sixpack hebben. Nu, iedereen weet hoe moeilijk het is om een miljonair te zijn. En toch zijn er meer mensen die miljonair zijn dan mensen met een sixpack.

00:05:01
Wim: Dus een sixpack hebben is een mooi doel, maar het is een heel moeilijk doel. Ook ik weet, het is een doel voor sommige mensen. Het is zeker niet iets wat je moet bereiken. Een sixpack gaat je geen veel, gaat je niet veel meerwaarde geven in het leven. Het is fijn om dit doel te hebben, maar op zich, die sixpack wil niet zeggen: het wil niet zeggen dat je een sixpack hebt, dat je gezond bent of dat je fit bent, of dit of dat het ziet er gewoon goed uit op foto’s en wil je dat bereiken, goed, heel goed voor jou, maar hou in gedachte van, dit is niet het ultieme doel.

00:05:32
Wim: Maar nogmaals, ik wil het, ik heb het al heel vaak herhaald, ik ga het nog eens zeggen: al die foto’s die je ziet op social media, laat je er niet door verleiden om dingen gaan te doen die ongezond zijn, om er zo uit te zien. Je kan er zo uitzien, inderdaad, maar het gaat tijd kosten. En de enige persoon met wie je jezelf moet vergelijken is wie dat jij was toen je begonnen bent, of de dag ervoor of een paar weken geleden. Ga je niet vergelijken met andere mensen, niet in de fitness en al zeker niet op social media. Jouw vooruitgang moet je vergelijken met jezelf, met hoe jij eruit zag, hoe jij je voelde, een paar weken geleden of toen je begon, en hoe je er nu uitziet en hoe je er nu, hoe je je nu voelt. En dat is het enige dat telt.

00:06:15
Wim: Alsjeblieft ik ga het nogmaals herhalen: ga je zelf niet vergelijken met andere mensen op social media. Social media gaat, geeft een enorm vertekend beeld en ik denk zeker voor jongere mensen. Ik heb twee dochters, elf en zes jaar, en ik hou eerlijk gezegd mijn hart vast van hoe dat zij later gaan beinvloed worden. door socia media, al die beelden van hoe er hoe mensen er moeten uitzien, mannen, vrouwen, het beeld dat opgedrongen wordt. Ik denk dat dat heel nefast kan zijn voor kinderen die opgroeien, zowel voor jongens als voor meisjes, dat dat heel nefast kan zijn voor hun zelfbeeld, dat ze dingen gaan doen die niet gezond zijn om eruit te zien zoals de mensen eruit zien op social media.

00:07:00
Wim: Dus ik kan het echt niet genoeg benadrukken. Social media is geen representatie van de werkelijke wereld. Kijk om je heen en je ziet het ook, maar ik snap het. Ik snap dat je kan verblind zijn door wat je ziet op social media dat je denkt dat je dit is, hoe ik er moet uitzien. Dit is wat ik moet behalen, maar het is absoluut niet zo. Kijk gewoon naar jezelf, vergelijk jezelf met jezelf en dat is het enige dat je moet doen. Verder, je bent goed bezig, dat weet ik. Iedereen is goed bij iedereen is goed bezig, iedereen heeft ook een keer een setback maar gewoon blijven doen wat je doet en elke dag is een stap vooruit naar een betere versie van jou, wat beter ook mag betekenen voor jou. Maar gewoon, vergelijk jezelf met jezelf en dan komt alles goed.

00:07:45
Wim: Ik hoop dat jullie vandaag iets aan de aflevering gehad hebben. Indien ja, geven wij een like, laat een comment achter, abonneer je op mijn kanaal, zowel op YouTube als op eender welk platform voor podcast, bekijk me ook op social media Wims Powerhouse zowel op Twitter als op Instagram als op TikTok, abonneer je daar, geef me een like en ja, deel de podcast met vrienden, zou ik zeggen. Bedankt om te luisteren.

Beluister

Facebook
Twitter
LinkedIn