NEAT – Non-exercise activity thermogenesis

Gewicht verliezen, het blijft een van de belangrijkste reden waarom mensen beginnen te sporten. Want sporten verbrandt calorieën en door calorieën te verbranden kan je gewicht verliezen. En dat klopt. Maar toch is meteen 3 maal per week als een gek gaan lopen niet de meest ideale manier om het aan te pakken. Hoe kan je dan best beginnen met gewicht te verliezen? Door NEAT.

Gewicht verliezen, het blijft een van de belangrijkste reden waarom mensen beginnen te sporten. Want sporten verbrandt calorieën en door calorieën te verbranden kan je gewicht verliezen. En dat klopt. Maar toch is meteen 3 maal per week als een gek gaan lopen niet de meest ideale manier om het aan te pakken. Hoe kan je dan best beginnen met gewicht te verliezen? Door NEAT.

Gewicht verliezen

De meesten onder ons leven een redelijk sedentair leven. Een job waarbij we bijna heel de dag zitten. Al zittend in de auto of trein naar het werk pendelen. ‘s Avonds nog wat in de zetel zitten om TV te kijken… Het grootste deel van onze dag zitten we. Zelfs 1 uur per dag te sporten verandert daar niet veel aan. 1 uur per dag is slechts 4,17% van onze dag. Veel te weinig om te zeggen dat we een actief leven leiden.

En toch is dat het eerste waar mensen die gewicht willen verliezen mee beginnen. Ze kopen een paar loopschoenen en beginnen met start to run of nemen een fitnessabonnement en laten zich daar op een cardiotoestel zetten om een half uur ‘calorieën te verbranden’. Op zich verbranden ze zo ook wel calorieën, maar er zijn betere manieren om te doen. Eén daarvan is krachttraining, maar daarover later meer. Een andere manier is dus via NEAT.

NEAT

Non-exercise activity thermogenesis (NEAT) staat voor de calorieën die we verbruiken door alles wat niet slapen, eten of sporten is. Dit gaat van fietsen of wandelen naar het werk, computerwerk, in de tuin werken of zelf prullen. Dus alle activiteiten die niet als doel hebben om de conditie of kracht te verbeteren.

Bewegen door de dag kan een heel groot verschil maken in het aantal verbruikte calorieën. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat NEAT er voor kan zorgen dat er tot 2.000 kcal  meer per dag verbrand kunnen worden afhankelijk van de activiteiten die je doet. 2.000 kcal lijkt veel maar dit is bijvoorbeeld het geval bij iemand die heel de dag zware handenarbeid doet. Dus uiteraard gaat niet iedereen 2.000 kcal meer per dag kunnen verbranden, maar het verschil gaat toch significant genoeg zijn om na verloop van tijd verschil te merken op de weegschaal.

Het grote voordeel van NEAT is dat het veel minder impact heeft op het lichaam. Een half uurtje lopen, zeker als beginner, zorgt voor enorm veel stress voor het lichaam. De hartslag gaat heel hoog, de gewrichten krijgen impacten te verduren die ze niet gewoon zijn, de ademhaling gaat niet zo erg goed… Een half uurtje wandelen daarentegen heeft amper impact op het lichaam en bijna iedereen kan het zonder problemen doen. En het hoeft niet persé een half uur wandelen te zijn, gewoon meer bewegen door de dag kan al een groot verschil maken. Het enige wat je dus moet doen is eens van achter je bureau vandaan komen of de tv ‘s avonds uitlaten en gewoon bewegen.

Activity Tracker

Een goede stimulans om door de dag meer te bewegen is het dragen van een activity tracker of stappenteller. Veel van deze toestellen hebben standaard een doel van 10.000 stappen. Zo een doel werkt voor de meeste mensen motiverend waardoor ze meer gaan bewegen. Op zich is er geen wetenschappelijk bewijs dat exact 10.000 stappen hét perfecte doel is, maar het is een mooi rond getal waarvoor je toch al wat moeite moet doen.

Maar wat kan je nu bijvoorbeeld doen om je NEAT te vergroten?

  • Fiets of wandel naar het werk.
  • Als je toch met de auto gaat, parkeer je auto ergens anders zodat je verder moet stappen.
  • Maak ‘s middags een wandeling.
  • Wandel rond als je een telefoongesprek voert.
  • Neem de trap in plaats van de lift.
  • Ga naar het toilet op een andere verdieping

Op zich zijn dit allemaal kleine, korte ‘inspanningen’ maar als je al die kleintjes optelt ga je wel tot een groot geheel komen. Meer dan wanneer je een hele dag stil zit en 3 maal per week ‘s avonds een half uur tot een uur intensief gaat sporten.

Cardio heeft uiteraard zijn plaats in een uitgebalanceerd trainingsschema, zeker als het je doel is om een bepaalde afstand te lopen of te fietsen. Maar als manier om op een gezonde, verantwoorde wijze gewicht te verliezen komt cardio dus zeker niet op de eerste plaats. Dus in plaats van meteen voluit met cardio aan de slag te gaan, begin simpelweg met wat meer te bewegen door de dag en je zal versteld staan van de resultaten!

Related Posts