5 Voordelen van krachttraining

Krachttraing is al lang niet meer alleen voor bodybuilders. Integendeel, iedereen is gebaat bij trainen met gewichten. Zelfs door slechts 1 maal per week met gewichten te trainen ga je al de voordelen ervan merken.

Krachttraing is al lang niet meer alleen voor bodybuilders. Integendeel, iedereen is gebaat bij trainen met gewichten. Zelfs door slechts 1 maal per week met gewichten te trainen ga je al de voordelen ervan merken.

Vetverbranding

Hoewel je met krachttraining minder calorie├źn verbrandt dan met cardio, heeft trainen met gewichten wel degelijk invloed op je vetverbranding. Studies hebben aangetoond dat extra spiermassa er voor zorgt dat je rust metabolisme omhoog. Je lichaam heeft immers energie nodig om je spieren te voeden waardoor het extra calorie├źn gaan verbranden doorheen de dag. Dit zorgt er voor dat je extra vet terwijl je even veel kan eten dan voordien.

Verbeterde hersenactiviteit

Een andere studie toont dan weer aan dat krachttraining een positieve invloed heeft op onze hersenen. Krachttraining zorgt er voor dat de aftakeling van de hersenen vertraagt en zelfs helemaal stopt, meer bepaald in de delen die kwetsbaar zijn voor de ziekte van Alzheimer.

Onderzoek leidt to de conclusie dat 6 maanden krachttraining er voor kan zorgen dat de hersenen tot een jaar later kan beschermen tegen de ziekte van Alzheimer. Volgens diezelfde onderzoekers, zou trainen met gewichten een standaard onderdeel moeten worden in de strategie tegen dementie en andere vermindering van de hersenactiviteit.

Extra spiermassa

Uiteraard krijg je van krachttraining extra spiermassa, maar waarom is dat belangrijk?

Om te beginnen zorgt extra spiermassa voor extra kracht. En die kracht helpt je om het dagelijkse leven makkelijker te maken. Denk maar aan het dragen van de boodschappen. Of het optillen van je kinderen. Of gewoon minder last hebben van bijvoorbeeld je rug tijdens het opknappen van huishoudelijk taken.

Daarnaast is er ook het uiterlijk. Een beetje extra spiermassa zorgt er voor dat je er helemaal anders gaan uitzien. Slanker en fitter en dit kan dan ook weer een effect hebben op hoe je je voelt.

Ten laatste helpt spiermassa om osteoporose tegen te gaan. Daarom wordt krachttraing steeds meer en meer aangeraden om de negatieve gevolgen van ouder worden te bestrijden.

Je beter voelen

Krachttrainging is een ideale uitlaat klep tegen stress. Een uurtje met gewichten trainen kan er voor zorgen dat je je hooft even helemaal leeg maakt en alles even achter je kan laten.

Bovendien zorgt krachttraining voor de vrijgave van endorfine. Endofine wordt ook wel eens het gelukshormoon genoemt omdat het je een geluksgevoel geeft. Ook is endorfine weerstandsverhogend.

Verbeterde sportprestaties

Krachttraining kan bij bepaalde sporten ook een verbetering van de prestaties met zich meebrengen. Zeker in sporten waarbij er korte, krachtige inspanning gelevered moeten worden biedt krachttraining een groot voordeel.

Wil je nog meer weten over de voordelen van krachttraining? Of heb je interesse om met krachttraining te beginnen? Neem contact met me op of plan een intakegesprek om te kijken hoe we samen aan de slag kunnen gaan.

Related Posts