De ideale ochtendroutine

Wat je doet nadat je op uit bed komt bepaalt in grote mate hoe goed je dag zal verlopen. Vroeger was het eerste wat ik deed mijn smartphone vast nemen en mijn berichten/sociale media checken. Daar ben ik ondertussen vanaf gestapt en pas ik de onderstaande routine toe. En ik kan alleen maar zeggen dat het de kwaliteit van mijn dag enorm verbeterd heeft!

Wat je doet nadat je op uit bed komt bepaalt in grote mate hoe goed je dag zal verlopen. Vroeger was het eerste wat ik deed mijn smartphone vast nemen en mijn berichten/sociale media check犀利士 en. Daar ben ik ondertussen vanaf gestapt en pas ik de onderstaande routine toe. En ik kan alleen maar zeggen dat het de kwaliteit van mijn dag enorm verbeterd heeft!

Hydrateer

Het is geen geheim dat ons lichaam uitdroogt tijdens het slapen. 6 – 8 uur zonder drinken zorgt er voor dat we veel vocht verliezen. Het is dan ook heel belangrijk om dit zo snel mogelijk aan te vullen. Ideaal is dus om, onmiddellijk na het wakker worden, 1 tot 2 grote glazen water te drinken.

Daarnaast is hydratie heel belangrijk bij mentale inspanningen. Neuronen hebben nood aan calcium, magnesium en kalium. Hiervoor kan je best wat elektrolyten toevoegen aan je water. Dit zorgt er voor dat je je hersenen voorbereidt op het werk van de dag.

Drink bij voorkeur je water op kamertemperatuur. Ideaal is als je het water de avond voordien al klaar zet. Vergeet dan wel niet even de fles te schudden of in het glas te roeren zodat de elektrolyten of het zeezout goed opgelost zijn.

Zonlicht

Je mag een plant zoveel water geven als je wilt, zolang je hem onvoldoende licht geeft zal hij niet groeien. Enkel verdrinken. Ook voor ons is het belangrijk om veel zonlicht te krijgen, zowel voor de fysieke als mentale gezondheid. Het is een van de belangrijkste zaken die we kunnen doen voor onder andere onze metabole gezondheid.

Nadat je gedronken hebt, ga je best naar buiten en zorg dat je minstens 10 – 20 minuten zonlicht kan opnemen. Ideaal zou zelfs 30 minuten zijn. Het zonlicht zorgt voor de stimulatie van neuronen in je ogen die instaan voor het waarschuwen van de hersenen dat het ochtend is. Dit zorgt er voor dat de hersenen weten dat ze alert moeten zijn en dat het hele lichaam klaar is voor de dag.

Het zonlicht zorgt er ook van dat de cortisol levels in je lichaam verhoogt worden. Deze verhoging van cortisol heeft een invloed op ons immuunsysteem en is dus uiterst belangrijk, zeker in deze gezondsheidscrisis waar we ons nu in bevinden. De piek van cortisol gebeurt sowieso 1 keer per 24 uur, maar door zonlicht op te zoeken kunnen wij bepalen wanneer hij gebeurt en best is dat het zo snel mogelijk na het ontwaken gebeurt.

Wandel

Aangezien je nu toch buiten bent, kan je best ook een wandeling maken. Hier gaat het ons echter niet om het verbranden van calorieën maar om de beweging die we maken. Bij een voorwaartse beweging nemen onze ogen namelijk beelden waar die op ons af komen. Deze visuele flow heeft een groot effect op ons zenuwstelsel. Zo zijn er tal van studies die aantonen dat de visuele flow de activiteit in de amygdala vermindert. De amygdala is een kern van neuronen en heeft een grote invloed op onder andere angst. De visuele flow kan er dus voor zorgen dat angstgevoelens sterkt verminderd worden.

Naast het vernindern van angstgevoelens stimuleert de visuele flow andere delen van de hersenen zodat deze weten dat we ons moeten gaan focussen op de dagtaak die er aan komt. Ook het zenuwstelsel wordt hierdoor wakker gemaakt en zo is ons hele lichaam klaar!

Starten is altijd het moeilijkste, zo ook met het starten van je dag. Maar als je goed start is de rest van de dag kinderspel. Bekijk het als een auto verder duwen. De auto in beweging krijgen is het zwaarste. Eens je hem in beweging hebt volstaat het om zachtjes te blijven duwen en sturen.

Related Posts